Maya-indianernes kalender slutter på fredag.

Det har fået mange til at tro, at det også er et varsel om, at menneskeheden skulle gå under. Men hvis du ligesom mange andre troede, at du kunne spare julegaverne væk, fordi Jorden angiveligt skulle møde sin undergang fredag d.21 december, så kan du godt tro om igen.

– Der er faktisk kun to maya-inskriptioner, hvor tidspunktet overhovedet er nævnt. Ingen af inskriptionerne siger noget om, at Jorden skulle gå under den sidste dag i kalenderen, hvilket jo kan undre, hvis mayaerne selv troede på, at det ville ske, siger lektor i mesoamerikanske studier ved KU Jesper Nielsen til Jyllands Posten.

Spekulationen om Jordens undergang startede, da man fandt ud af, at Mayaernes ‘cykliske kalender’, der strækker sig henover 5.126 år og begyndte 3 113 år før Kristus ender nu på fredag d.21 december 2012.

Men de mange rædselsscenarier om menneskedens ende bunder i en stor misforståelse.

– Mayaerne beskriver både begivenheder, der går forud for begyndelsen af den nuværende langtællingsperiode, men også begivenheder, der kommer til at ske, efter den nuværende langtælling slutter. For mayaerne svarede den markante fuldendelse af langtællingen til, hvad vi forstår ved afslutningen af et årtusinde. Det er intet mere end en konstrueret tidsramme, der markerer enden på noget, hvorefter noget nyt begynder, siger Jesper Nielsen.

ja så må man håbe forfatteren har ret smiley pøj pøj med det